Trainingen

Aanmelden?

Wil je je aanmelden bij HSV BD Spijkenisse, vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Inschrijven voor de EG-A kan via info@bdspijkenisse.nl of via bovenstaand aanmeldformulier.
De kosten zijn € 120,00 voor 12 weken.

Rooster

Donderdag

Appèl 19:00 EG-A groepstraining
19:45 VZH/IGP vrij trainen
Manwerk 20:30 IGP

Zondag

Appèl 10:00 VZH
10:45 IGP
Manwerk aansluitend
VZH

EG A = Elementaire Gehoorzaamheid A

Na de beginselen te hebben doorlopen bij een puppycursus (klik hier voor meer informatie) kunt u bij ons verder met de cursus Elementaire Gehoorzaamheid A.
Het EG A programma/examen is een voorbode voor het B programma, waarin het los volgen, vooruitsturen en het blijven van de hond met de begeleider uit zicht als nieuwe oefeningen worden aangeleerd.

In deze cursus worden o.a. de volgende oefeningen in ± 12 lessen aangeleerd of uitgebreid:

  1. Gedrag t.a.v. andere honden: 2x voorlangs, 1x achterlangs lopen
  2. Volgen volgens loopprogramma
  3. Tempowisselingen
  4. Zitten en blijven zitten op commando
  5. Afliggen en blijven liggen op commando (± 2 minuten op ± 10 meter afstand-in zicht)
  6. Staan en betasten
  7. Gebit tonen
  8. Komen op commando vanaf 10 meter
  9. Aan de voet komen op commando
  10. Omgang geleider/hond

Exameneisen

1a. Hond dient zich sociaal op te stellen tegenover mens en dier.

2a. Hond dient op schofthoogte naast begeleider te volgen; aangelijnd met slappe lijn.

3a. Hond mag niet springen of in lijn bijten en dient op schofthoogte naast begeleider te lopen.

4a. Hond dient op een commando van begeleider de zit oefening uit te voeren in rechte lijn naast begeleider.

5a. Af en blijf dient de hond op een commando uit te voeren. Na het laatste commando BLIJF neemt de begeleider 10 meter afstand van zijn hond en deze dient in deze positie te blijven zonder zich te verplaatsen (2 minuten).

6a. Staan en betasten. Hond dient zonder angst of agressie zich te laten betasten door een vreemde.

7a. Gebit tonen door begeleider. Hond dient dit zonder weerstand te ondergaan.

8a. Komen van de hond vanaf 10 meter afstand naar begeleider. Hond dient op een commando in rechte lijn direct naar begeleider te komen en moet voor begeleider gaan zitten.

9a. Op commando ‘aan de voet’ gaat de hond via de rechterkant van begeleider achterlangs aan de linkerzijde van de begeleider zitten, in rechte lijn.

10a. De hond en begeleider moeten tijdens het examen laten zien dat de combinatie optimaal is.

VZH

BH = Begeleidings Hond (VZH)

VZH is de afkorting van Verkeerszekere Hond. Dit is een vervolg op de EG-B cursus, maar dan een tikkeltje moeilijker.
Het is de bedoeling dat de hond het gehele parcours ook los volgt, en dat de hond blijft liggen op de plaats, met de geleider op een afstand van 20 meter bij de hond vandaan.
Nadat dit gedeelte op het examen met goed gevolg is afgelegd, volgt nog een praktijkgedeelte.
De hond leert hierbij zich sociaal te gedragen op straat. Zowel ten opzichte van mensen als ook andere honden.

Training
In de aanloop naar het VZH examen traint men de band tussen hond en geleider. De samenwerking tussen deze twee zal uiteindelijk bepalen of de combinatie zal slagen voor het examen. De training zal dan ook met name bestaan uit appèl oefeningen. De hond zal aandacht moet hebben voor zijn geleider. 

Examen
Het examen wordt afgenomen door een keurmeester. Deze is opgeleid door de Commissie Werkhonden van de Raad van Beheer. Zij zullen niet alleen de hond beoordelen maar ook zeker de handelingen van de geleider.
Het examen kent een zgn. A deel en B deel. In het A deel zullen enkele oefeningen worden uitgevoerd, zoals deze in de reglementen staan omschreven. Het B deel, ook wel praktijkgedeelte, omvat een aantal oefeningen, uitgevoerd op de openbare weg in matig drukke situaties. Ook kijkt men naar hoe de hond reageert bij onverwachte insluiting door mensen.

Toelating
Voor de door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende werkhondenrassen is het VZH-diploma de toelatingseis om aan gespecialiseerde werkhondentrainingen als IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) en Speurhond te kunnen beginnen.

IGP = Internationaal africhtings diploma

IGP staat voor Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung wat ook wel een sportdiploma is voor de werkhondenrassen zoals die bekend zijn bij de FCI.

Onderdelen
IGP bestaat uit 3 onderdelen: afdeling A is het speuren volgens de IGP reglementen, afdeling B is appèl ook wel gehoorzaamheid genoemd en afdeling C is het verdedigingswerk ook wel pakwerk of manwerk genoemd.

Afdeling A
Bij afdeling A wordt een spoor door een deelnemer of door een spoorloper uitgewerkt, dit is afhankelijk welke IGP er wordt gedaan (1, 2 of 3). Het is de bedoeling dat uw hond dit spoor uitwerkt en de voorwerpen die geplaatst zijn op het spoor netjes verwijst. Hoe verder u komt in het IGP programma hoe langer en complexer het spoor is.

Afdeling B
Bij afdeling B wordt er gekeken naar hoe de hond in de hand van de geleider is, dus of de hond de oefeningen naar behoren uitvoert en of de apporteeroefening netjes word uitgewerkt. En tot slot of de hond vrij over de haag heen springt. Het gaat bij afdeling B voornamelijk om het correct uitvoeren van de oefeningen.

Afdeling C
Afdeling C is voor de meeste het spectaculairst. Hierin speelt het verdedigingswerk een hoofdrol. De hond wordt geleerd om op commando de “boef” op te sporen. Dit doet hij door te revieren om de verstekken heen. Zodra de “boef” is gevonden, moet de hond deze aanblaffen. Het aanblaffen van de “boef” moet zonder deze te belasten. Vervolgens moet de hond de “boef” stellen wanneer deze vlucht. Daarnaast moet de hond bewaken tijdens het transport. In de aanleerfase wordt de hond geleerd om zich te fixeren op de mouw van de helper. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor de hond. Het stelt de belastbaarheid van de hond op de proef: de pakwerker kan naar de hond schreeuwen of dreigen.

VZH
Alvorens u een IGP examen kunt doen met uw hond zal deze eerst het VZH certificaat moeten halen. Pas na het behalen van een VZH diploma kan de hond vervolgens IGP 1, IGP 2 en IGP 3 behalen. De keurmeesters die de examens afnemen, vallen onder de Raad van Beheer. De reglementen voor de IGP vindt u bij de commissie werkhonden.

★★★★★

Hele fijne en warme vereniging, waar iedereen zich thuis Voelt.
Ze hebben liefde voor honden.

En fijne begeleiding bij verschillende niveaus.
Zeker een aanrader!

★★★★★

Is een leuke en professionele vereniging.